Свидетел на събитията в Ница: Хората хвърляха децата си през оградата, за да ги спасят

Хаос и невъобразима паника, при която дори родители хвърлят през оградата децате си, за да ги спасят от камиона, който късно вчера уби над 80 човека навръх националния празник на Франция, пише Гардиън. Досега полицията не е разкрила самоличността на нападателя, като се знае само, че е млад мъж от тунизийски произход.

 


"Изведнъж видяхме огромно множество от хора да бяга панически по "Променад дез Англе", разказва Исмали Халиди, американски писател от палестински произход, станал свидетел на събитията.

"Тълпата продължи да идва. Тук говорим за семейства, за стотици и стотици хора. И изведнъж тълпата започн да приижда от другата посока. Никога не бях виждал такова ниво на хаос, истерия, терор и пълна липса на инфорнмация, за това, какво се случва.", продължава разказа си той. Според Халиди, който е станал свидетел на събитията от терасата на хотела си, намиращ се на метри от "Променад дез Англе", действията на полицията само са допринесли за хаоса. "Хората, идващи към нас , ни казаха, че полицаите са им казали да бягат, без обаче да кажат на хората защо. И хората са започнали да бягат, спасявайки живота си, без да знаят защо."


Огромна тълпа се събира на крайбрежния булевард, за да наблюдава зарята по случай националния празник на Франция, когато камион, каран от въоръжен мъж, се врязва в нея и, по думите на очевидци, кара през множеството хора близо 2 километра. "Хората падаха като кегли за боулинг", разказват свидетели на трагедията. "Видях мъж, който буквално хвърли децата си през оградата и скочи след тях", разказва Халиди.