Започна Националния фолклорен събор в Рожен

Поредното издание на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ бе открито днес. Тазгодишният събор ще се проведе от днес (15.07) до 17 юли.

Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорния конкурс „Рожен“ и ще представят народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. Традиционния огромен по размерите си български флаг тази година е още по-голям. Трикольорът, пазпънат на роженските поляни, е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.

Официалното откриване на фестивала, което бе насрочено за 10.30 ч., е започнало с минута мълчание в памет на жертвите от Ница, предава "Фокус". На откриването са присъствали председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на община Смолан Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, областният управител на Смолян Недялко Славов и заместник-областният управител Адриан Петров.