Цветан Цветанов на дискусия с представители на щаба на Тръмп и Рубио

Цветанов е присъствал на традиционен годишен трансатлантически обмен между водещи американски институти, на който са взели участие редица изтъкнати общественици, включително представители на щабовета на Тръмп и Рубио

В третия ден от визитата на Цветан Цветанов в американската столица Вашингтон са се състояли основните дискусии между представители на американски обществено-политически организации и европейски политици от семейството на Европейската народна партия (ЕНП) по въпроси на двустранното сътрудничество, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Зам-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията е във Вашингтон, за да участва в традиционния годишен трансатлантически обмен между Международния републикански институт, Института "Хъдсън" и Центъра "Вилфрид Мартенс". Конференцията тази година е посветена на предстоящите президентски избори в САЩ и възможните политики на бъдещата американска администрация. През деня са били разисквани две основни теми - "Политиката на бъдещата американска администрация в Близкия Изток" и "Отношенията САЩ - ЕС - Русия". В дискусията от американска страна са участвали представители на мозъчни тръстове и изследователски центрове, дейци от предизборните щабове на кандидат-президентите Марко Рубио и Доналд Тръмп, преподаватели от водещи университети във Вашингтон.

В своята встъпителна реч президентът и главен изпълнителен директор на Института "Хъдсън" Кенет Уайнстайн е заявил, че евроатлантическото сътрудничество винаги е било основополагащо и жизнено важно за сигурността от двете страни на Атлантика. По думите му, не бива да се допуска това сътрудничество да бъде накърнено. В последвалите дискусии по въпросите на Близкия Изток са били изведени основните предизвикателства пред региона, както и възможни сценарии за разрешаване на сега съществуващите конфликти. Била е подчертана важността на трансатлантическата солидарност и необходимостта от противопоставяне на тезите на популистките и антисистемните партии.