М. Габриел: Необходим е силен отговор на популизма от двете страни на Атлантика

Мария Габриел председателства дебата, в центъра на който беше въздействието на предстоящите в Щатите президентски избори върху трансатлантическите отношения

На Годишната среща на върха с Трансатлантическата група за противодействие на тероризма във Вашингтон се проведе задълбочена дискусия с Н. Пр. посланик Марк Грийн – президент на Международния републикански институт. Ръководителят на делегацията на ЕНП Мария Габриел председателства дебата, в центъра на който беше въздействието на предстоящите в Щатите президентски избори върху трансатлантическите отношения.

В началото посланик Грийн наблегна на важността на трансатлантическото партньорство и на споделяните ценности за свобода, демокрация, правова държава. Той обърна специално внимание на предизвикателствата, пред които ЕС и Щатите са изправени, призовавайки за обединение и конкретни идеи за тяхното преодоляване. Според него много хора приемат свободата и демокрацията за даденост, а тяхното отстояване всъщност е ежедневно предизвикателство. В тази връзка Марк Грийн апелира за особено внимание към младите хора и образованието, защото в тази възраст се възпитава ангажираност с ценностите.

В последвалата дискусия популизмът бе отбелязан като общо предизвикателство, на което трябва да се отговори с разум, отговорност и премерена емоция. По отношение на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции беше отчетено наличието на поляризирано обществено мнение по споразумението. Резултатът от Брекзит също се превърна в основна тема на разговор с послание, че несигурността не трябва да продължава дълго и да не се допусне да повлияе негативно на трансатлантическите отношения.

Преди дебата с посланик Грийн се проведе среща в Департамента по отбрана в Пентагона, по време на която Мария Габриел подчерта необходимостта от конкретни стратегии и общи действия с ясни отговорности за всеки. Африка, Близкият Изток, Китай са само част от точките в света, където партньорството ЕС-САЩ може да има още по-голяма добавена стойност и да носи дългосрочна положителна перспектива.