При евентуален референдум да остане ли България в ЕС, 61% са "За", сочат данни на "Галъп"

Българите вярват в ЕС, въпреки че в последно време се забелязва известно разколебаване

Българите биха подкрепили оставането на страната ни в ЕС, при евентуален рефередум за оставане в ЕС, подобен на британския. 20 % биха били "Против", а процентът на колебаещите се е 19. Това сочат данните на "Галъп Интернешънъл", които са изнесени като част от редовния независим сондаж на общественото мнение на социологическата агенция. Извадката на допитването е 796 души, а анкетата е проведена в периода между 1-ви и 7-ми юли - непосредствено след изхода от плебсцита във Великобритания в полза на напускането на европейската общност.

Българите вярват в ЕС, въпреки че в последно време се забелязва известно разколебаване. Има вариант Брекзит да е накарал обществото ни да оценят съюза. 46% не са съгласни с твърдението , че „Европейският съюз скоро ще се разпадне“, 27% на срещуположното мнение, а 23 % не могат да отговорят. Това е положително изменение спрямо декеври, когато с "да" и "не" са отговорили по 1/3 от респондентите.

В навечерието на референдума само 11% са смятали, че резултатът от този референдум ще се отрази на техния живот, а 67% са били на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30%. Макар да не възможно да се търси пряка съпоставимост между двете вълни на изследване, явно е, че резултатът от британския референдум е предизвикал масов интерес, изненада и замисляне и това е променило нагласите чувствително.

Очевидно, сравненията в отговорите между края на 2015 г. и средата на 2016 г. показва известно разколебаване в подкрепата, но все пак българите остават решителни поддръжници на ЕС. Преди седмици редовното изследване на „Галъп интернешънъл“ показа, че цялостното доверие в ЕС у нас в исторически най-ниската си точка от влизането ни в ЕС насам, но остава високо.

Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това сред привържениците на левицата по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.