Над 8 млн. лева сме дали на телефонни измамници за 4 години

8 милиона и 3 хиляди лева са дали българите на телефонни измамници за периода 2011-2015 г, съобщават от прокуратурата.


В болшинството от случаите става въпрос за измами в размер до 3000 лв. - такива са над половината от констатираните измами. По редки са случаите, когато сумата надхвърля 10 000 лв. Най-често парите, давани на измамниците са били лични средства, държани в дома, следват парите, изтеглени от банка и тези, взети на заем от познат. Има случаи, в които жертвите предават и семейни ценности и бижута.

Жените представляват най-голям процент от измамените лица. От всички потърпевши на измамите по телефона 852 са от женски пол срещу 304 от мъжки. Най-голямата част от жертвите са на възраст между 71 и 80 г., а най-малка са под 18 г. Най-много от тях живеят на територията на Столична община.

 Огромното мнозинство - 93 % от телефонните измамници са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. Жените са включени основно в подпомагане на престъпните дейности. Повечето от тях са от малки градове на страната, които не са областни. Технологията на телефонната измама е свързана най-вече с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. Следващият мотив е неправомерно поведение на близък на жертвата и в най-малко от случаите става въпрос за користен, икономически мотив от страна на жертвата.

През втората половина на 2015 г. се наблюдава нова техника при осъществяване на телефонните измами - лице, представящо се за орган на властта – например водещ делото следовател, прокурор или разследващ полицай, с цел разкриване на престъпление.

Измамата е на второ място по разпространеност след кражбата при престъпленията срещу собствеността, с постоянно нарастваща тенденция от 2011 г. до 2015 г. на фона на непрекъснато увеличение на броя на регистрираните престъпления телефонна измама. (286 регистрирани за 2011 г., 918 за 2015 г.), разкриваемостта също се е увеличила почти 3 пъти. Също така се наблюдава ясно изразена териториална концентрация на регистрираните и на разкритите телефонни измами. Половината от тях са концентрирани в Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-град, като София от трето място по брой на регистрираните телефонни измами през 2011 г. и 2012 г., през 2015 г. вече а на първо място.

През изследвания период се наблюдава тенденция на увеличаване броя на новообразуваните досъдебни производства за престъпления измама, извършена по телефона. Основните трудности при разкриване нна подобен род престъпления са, че сим картите не се водят на името на измамниците, слабата или никаква система на наблюдение в повечето населени места,  недостиг на сили и средства у компетентните органии за бърза реакция в малките и отдалечени населени местанапредналата възраст на пострадалите лица от престъпленията, както и фактът, че някои стават жертва два и три пъти.