Плевнелиев на визита в Монголия, ще си сътрудничим в културата, образованието и науката

Президентът на България Росен Плевнелиев е на официална визита в Монголия, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Днес той се срешна с монглоския си колега - президента Цахиагийн Елбегдорж в столицата на страната Улан Батор.

На срещата Плевнелиев е заявил, че "България отдава голямо значение на партньорството си с Монголия и ще продължи да работи за задълбочаване на сътрудничеството на страната с Европейския съюз".

През март 2015 г. Народно събрание на Република България ратифицира Рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество ЕС-Монголия. Според държавния ни глава това споразумение ще внесе повече прагматизъм и в двустранните търговско-икономически връзки, а за България е приоритет разширяването и диверсифицирането на българския износ за Монголия и засилването на инвестиционното сътрудничество между двете страни.

По време на визитата на Плевнелиев в азиатската страна миналата беше актуализирана и двустранната договорно-правна база в широк кръг от области, което създава възможности за реализацията на взаимноизгодни проекти. Като особено перспективни сфери в двустранното сътрудничество държавният глава посочи съвместното провеждане на геолого-проучвателни изследвания, добив и преработка на полезни изкопаеми и минерални суровини и реализацията на общи проекти във водния сектор.

Двамата президенти обсъдиха и развитието на двустранния обмен в сферата на образованието и науката. Повече от 500 монголски студенти са получили образованието си в български висши училища, а над 3000 монголски граждани са осъществили научни специализации в България. В скоро време предстои да бъде подписана и Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2017-2020 г. България ще подкрепи проект за построяване на оранжерия в Монголия, а у нас да бъдат приети за обучение монголски студенти за обучение в сферата на селското стопанство.

На 15 юли Росен Плевнелиев ще участва в церемонията, с която официално ще бъде открита 11-ата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) и ще направи изказване пред участниците във форума.