Учениците вече ще получават основно образование след 7-ми клас

Очаква се утре просветното министерство официално да представи още два от общо 19-те държавни образователни стандарта - за оценяването и за организацията в училищата

С влизането в сила от 1 август на новия закон за училищното образование, учениците ще влизат в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас дори с 0 точки от тестовете. Това обясни днес заместник-министърът на МОН,  Диян Стаматов, за БНТ. Това се налага, тъй като учениците вече ще получават основно образование след 7-ми клас. Второ кандидатстване след 8-ми клас, както е сега, практически няма да има и всички ще трябва да бъдат обхванати в гимназиите още след 7-ми клас. Очаква се утре просветното министерство официално да представи още два от общо 19-те държавни образователни стандарта - за оценяването и за организацията в училищата. Според държавния образователен стандарт за оценяването тестовете за кандидатстване след 7-ми клас вече ще се оценяват не с оценки от 2 до 6 е с точки. Ако обаче дете получи нула точки, то също ще участва в класирането. Това ще става с оценките от дипломата му за 7-ми клас, приравнени към точки.  Министърът допълни : " Ако един ученик има 0 точки или по здравословни причини не се е явил, защото има такива, тогава базата за продължаване на неговото образование ще бъдат оценките от края на удостоверението в 7-ми клас. Това означава, че неговият резултат ще е далеч по- нисък, от тези ученици, които имат 100 точки. Подразбира се, че тези деца с по-малкото си точки няма да могат да се класират в най-добрите гимназии", каза още Стаматов. Всичко това, според него се прави, защото според новия закон основното образование ще завършва в 7-ми клас и кандидатстване след 8-ми клас както сега няма да има.Стаматов обясни още, че изтегляне на датите за изпитите след 7-ми клас към края на месец юни ще стане едва от учебната 2018 -2019- та година, когато бъдещите петокласници станат в 7-ми клас. Той коментира и силно обсъжданото намаляване на малките междучасия от 10 на 5 минути.
"В момента петминутни междучасия има във всички големи софийски, пловдивски и варненски училища. Петминутни са междучасията в часовете след третия час. Те не са ползотворни, но са факт, за да може да се осъществи учебния процес от 7:30 сутринта вечер до 19:30. Тук не правим никаква промяна по отношение на тези междучасия. Но там, където сградата и базата позволяват", каза още Стаматов, "междучасията могат да бъдат и много по-дълги, но не повече от 30 минути. Всички отделни детайли от двата стандарта за оценяването и организацията започват да влизат от 1 август 2016 г., а въвеждането на последните от тях трябва да приключи през 2020-та".