ЧЕЗ съди България, иска "стотици милиони евро"

Чешкото енергийно дружество CEZ Group е завело дело срещу България за "стотици милиони евро". Делото е заведено и предстои да се разгледа в  Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ICSID към Световната банка, съобщава "Труд".

Компанията се е опитала да реши казуса по извънсъдебен път, като е изпратила предхождаща жалба за доброволно уреждане на спора, която е била пренебрегната. "Подробностите за процеса са поверителни, затова не можем да ви кажем конкретна сума. Предприемаме тази стъпка след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар", е заявила говорителката на енергийното дружество Барбора Пулпанова пред всекидневника.

"Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата логична стъпка", смята директорът на дивизията за външни връзки и регулация на ЧЕЗ Иво Хлавач.

Страна по арбитражните дела срещу България ще бъде дирекция „Съдебна защита" към Министерството на финансите. От ведомството са коментирали, че са уведомени за хода на събитията, но „делото е в много ранен етап и най-вероятно ще се проточи“. Не са разкрити обаче подробности по казуса, „за да не се наруши интересът на държавата, можем да коментираме само това.“ От друга страна ведомството, регулиращо сектора, в който работи ЧЕЗ - Министерството на енергетиката не се явява страна по делото.

„Информираните сме за иска, разполагаме с официалното съобщение. Тепърва ще се уточнят параметрите на претенциите към България“, уточняват от КЕВР.

През годините ЧЕЗ многократно искаше увеличение на цената на електроенергията, но в повечето случаи държавата не позволяваше това на компанията, която в момента обхваща близо 3 млн. потребители.

През 2013-а започна процедура за отнемане на лиценза на компанията за нарушения на обществени поръчки и възлагането им на свързани с компанията майка фирми, която бе прекратена. В края на март 2016 г. ЧЕЗ поиска поредно увеличение на цената на тока у нас с близо с 20%, но държавният регулатор КЕВР не допусна това. Цената на тока в Западна България остана без промяна от 1 юли, само дни преди компанията майка да заведе дело срещу България.