Все повече взривове с газови бутилки - съвети как да се пазим

Оказва се, че масово не се спазват изключително важни правила

Само за една година инцидентите с битови газови бутилки са се увеличили значително. Оказва се, че масово не се спазват изключително важни правила.

Екип на Нова телевизия отиде в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за да разбере малко повече за това как да се предпазим.

Агенцията е започнала кампания и проверки, които ще продължат до края на годината с цел да се защитят потребителите от евентуални инциденти. За цялата минала година им 35 случая на взривове. За първата половина на тази година те са вече 22, като има и смъртни случаи. Основните причини са неправилната експлоатация и неспазване на мерките за сигурност.

Газовите бутилки се проверяват веднъж на 10 години. Когато по тях има корозия, има риск за изтичане на пропан бутан в затворени помещения и при насищане и най-малка искра може да последва и тежки взривове, които да унищожат цели апартаменти.

Газовите бутилки трябва да се пълнят само на определените за това места – там, където има разрешителни. Те се пълнят контролирано и персоналът знае как да провери колко процента трябва да се запълни, така че да не се получи взрив.