България ще се присъедини към Конвенцията Минамата

Политика

13-07-2016, 21:09

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция Минамата относно живака, която цели да защити човешкото здраве и околната среда от въздействието на токсичния метал. Конвенцията е наречена в памет на жителите на японския град Минамата. където изхвърлянето на токсични отпадъци с живак в средата на миналия век е предизвикало заболяване на хиляди хора.

С прилагането на Конвенцията ще се осигури поетапното намаляване и спиране употребата на определени продукти и процеси с метален живак. Ще се насърчат научните разработки на безживачни алтернативи. Ще се намали, например, употребата на денталната амалгама, която ще се замени с по-безопасни материали.

В Конвенцията са дефинирани разпоредби за ограничаването на живачните емисии в атмосферата и изпускането на токсичния метал и съединенията му във водата и почвите. Регламентирано е екологосъобразното му съхранение, както и управлението на отпадъците от живак и възстановяването на замърсени терени.

С влизане в сила на Конвенцията се очаква да се създаде пазар за екологичната промишленост на ЕС. Ще се стимулира търговията с продукти, които съответстват на изискванията за ниско съдържание на живак или липсата му, заложени в Конвенция Минамата и в Регламента относно живака.