Правителството прие национална стратегия за кибер сигурност

Министерският съвет прие днес Национална стратегия за кибер сигурност "Кибер устойчива България 2020", става ясно от съобщение на МС до медиите.

В три етапа следва да протече прилагането на стратегията, чиято цел е да развие и подобри кибер сигурността у нас. Първият, базистният етап, е да се продолеят основните уязвимости в критичните за държавата и обществото комуникационни и информационни системи. Второто, междинно ниво е поддържането на тези постижения и постигане на кибер усптойчивост - т.нар. "зрял етап". Като трети етап ще се цели страната ни да заеме водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления.  

Като гарант за изпълнението на стратегията ще бъде създаден Съвет по киберустойчивост към Министерски съвет, който ще функционира под формата на постоянен нещатен консултативен орган. Основните му направляващи и стратегически функции ще са свързани с  изработването и обосноваването на позицията на България пред международни институции и организации по въпросите на кибер сигурността. Съветът също така ще следи тенденциите и развитието на кибер заплахите, рисковете, методите за противодействие и необходимите способности, приоритетите за изграждането и развитието на човешки, технологичен, инфраструктурен, финансов, организационен и доктринален компоненти. При случай на необходимост ще бъдат внасяни предложения пред Съветът за сигурност към МС. Също така ще бъде изготвян периодичен доклад за състоянието и сигурността в кибер пространството, развитието на рисковете и обобщената оценка на постигнатото ниво на зрялост и кибер устойчивост.

Стратегията също така предвижда да бъде определен Национален координатор по кибер сигурността към Министерски съвет, който да ръководи изпълнението на плана за действие по кибер сигурността и да изпълнява други  задачи в областта.