Убиецът на работник на магистрала "Струма" на свобода срещу подписка

Крими

12-07-2016, 17:52

Снимка:

Кадър Нова ТВ

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Глобиха Ембака за ритане на полицейска камера

Съдът решава ще остане ли в ареста Ембака

Емил Първанов-Ембака, който миналото лято уби работник на тогава все още строящата се магистрала "Струма" и след това няколко месеца се укриваше от властите, е на свобода срещу подписка, реши Софийският апелативен съд днес. Мотивите на магистратите са, че обвинямият не може да остане повече в ареста, тъй като е изтекъл 8-месечният срок, който е максимален за арест по подобно обвинение преди да се е произнесъл съда, съобщава "Дарик". Ембака е в ареста от 9 септември миналата година след като няколко месеца се укриваше от властите.

За да избегне така създалата се абсурдна ситуация, преди броени дни прокуратурата е предприела нови действия по делото, като ще повдигнат обвинение по друг, по-строг член в закона - "убийство по хулигански подбуди".

"Чух какво беше определено на Софийския апелативен съд, че това нещо е могло да се случи още преди 8 месеца. Желанието на прокуратурата е да бъде узаконен единен законен арест на Емил Първанов към днешна дата. Максималният срок на задържане по първоначалното обвинение, чухте Апелативния съд, който стриктно изпълнява процесуалните изисквания в закона, е осем месеца. Този срок е изтекъл на 9-и. Първанов, първо, че има презумпцията за невинност към този момент. Това е един невинен български гражданин, който три, а днес започва и четвърти ден, незаконен арест към него", коментира решението на съда адвокатът на Ембака Димитър Марковски.

Според Марковски намерението на прокуратурата да повдигне по-тежко обвинение на клиента му "не е мотивирано", защото по делото не били събрани нови доказателства. По думите му излизането на свобода притеснява клиента му, тъй като той се страхува за живота си заради множество заплахи.