Северна Корея се готви за петия си ядрен опит

Северна Корея се подготвя за петия си поред ядрен опит, съобщава "Ройтерс". Съмненията за подобни действия на Пхенян идват от нова серия сателитни снимки, показващи активна дейност на един от ядрените полигони на територията на страната. Има вариант обаче да става въпрос единствено за ремонтни дейности, а не за изстрелване на балистична ракета.

По информация на сайта 38 North, поддържан от Училището за съвременни международни изследвания към американския университет "Джон Хопкинс", снимките са направени на 7 юли, но не са с достатъчно висока резолюция, за да осветлят намеренията на Пхенян.

Отношенията между Северна Корея и САЩ се обтегнаха още повече в последните месеци след като САЩ включиха лидерът на страната Ким Чен Ун в черен списък за нарушаване на правата на човека. Пхенян, който окачестви този акт като "обявяване на война", заплаши да скъса единствения си канал за контакт със Съединените щати - през ООН, като всичко това се случва на фона на зачестяващите слухове, че Северна Корея готви нов ядрен опит.