Срещата на върха на НАТО бе лъч светлина в облака на Brexit

Сянката, паднала върху Запада след британския вот в подкрепа на Brexit няма да се разсея скоро. Но срещата на върха на НАТО във Варшава бе един светъл лъч в тъмнината. Ратифицирайки решението да разположат войски в Източна Европа с цел удържане на руската агресия и да разширят военната си мисия в Афганистан, НАТО и лидерите му потвърдиха, че тяхното сътрудничество в областта на отбраната е все още функциониращо и би могло да отговори на новите предизвикателства. Това беше демонстрация, която със сигурност е разочаровала руския президент Владимир Путин, както и смятания за сигурна номинация за президент на републиканците Доналд Тръмп.

Не без основание президентът Обама нарече решенията от Варшава "най-значителното подсилване на колективната ни отбрана от времето на Студената война". Нато ще изпрати четири батальона от 800 до 1 200 души в четири страни - Полша, Латвия, Литва и Естония. Други четири батальона ще бъдат базирани в Румъния и България. Г-н Обама разкри, че контингентът в Полша ще бъде съставен от американски военни, докато в Естония войски ще разположи Великобритания, а в Литва - Германия.

Новите войски са конкретен отговор на руската инвазия в Украйна и засилването на провокациите ѝ по време на учения и въздушни маневри по границата ѝ с балтийските страни, които някога бяха част от СССР. При все че един батальон не би спрял евентуална руска инвазия, то поне би представлявал предупреждение, което да възпре евентуални импулсивни, опортюнистични и авантюристични действия от страна на г-н Путин, подобни на инвазията на Крим и Източна Украйна.

Също така, договорката за удължаване на мисията на НАТО в Афганистан до 2017 г., която стана възможна поради решението на Обама да не изтегля американските сили, би осигурила подкрепа на все още нестабилното афганистанско правителство.

Сега талибанското движение, чакащо изтеглянето на Запада от страната, би се замислило по-сериозно за възможността за мирни преговори. Договорката да се подсигури финансиране на афганистанската армия до 2020 г. допълнително ще подкрепи и стабилизира Кабул.

Г-н Путин, който приветства вота в подкрепа на Brexit и се надяваше на разцепление в Запада, ще трябва да стане свидетел на дислоцирането на още натовски сили по границите си, както и на подновяването на икономическите санкции в отговор на украинската криза, наложени му от администрацията на Обама, както и европейските такива, подновени миналия месец. Москва би могла да отговори с собствени военни учения и патрули по границата. Но тя и без това провокира съседите си от НАТО години наред. А сега ще срещне по-твърд отговор.

В общата позиция обаче има и слаби звена - Франция и Италия поставиха под въпрос подновяването на санкциите, а германският външен министър се противопостави на военните учения в Полша, наричайки ги "дрънкане на оръжие". Новият главнокомандващ, американският генерал Къртис Скапароти трябва да намери баланса в разполагането на войските, за да може да удържи Русия, като в същото време съумее да избегне евентуални инциденти.

Засега обаче трансатлантическият алианс изглежда малко по-сплотен от колкото беше в първите дни след британския референдум. НАТО показа, че може да обедини Великобритания, повечето от страните от ЕС, САЩ и Канада по ключовите въпроси докато все още основите му не са подринати от демагози. Не очакваме г-н Тръмп да си вземе поука от това, но американските избиратели би трябвало да го направят.

 

Превод: "България утре"