Президентът удостои с държавни отличия акредитирани у нас дипломати

Общество

11-07-2016, 16:42

Снимка:

prezident.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Росен Плевнелиев: Вярвам, че държавата е на прав път (видео)

На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои с ордени „Стара планина“ първа степен извънредните и пълномощни посланици у нас на Кралство Белгия Аник ван Калстър, на Френската република Ксавие Лапер дьо Кабан, на Унгария Андраш Клейн и на Япония Такаши Коидзуми. Висшите държавни отличия бяха връчени за заслугите на четиримата дипломати за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между Република България и държавите, които представляват.

Всестранното задълбочаване на отношенията между България и Унгария, както и запазването на динамиката на сътрудничеството между двете държави, посочи президентът Росен Плевнелиев като принос на посланика на Унгария Андраш Клейн. Между двете страни бяха осъществени редица посещения на високо и най-високо равнище, които спомогнаха за утвърждаването на нова динамика в развитието на политическите отношения на по-широка основа като близки партньори и съюзници в Европейския съюз и НАТО, посочи държавният глава.

Президентът Плевнелиев очерта приноса на посланик Ван Калстер за развитието на търговско-икономическите отношения между България и Кралство Белгия и привличането на вниманието на белгийския бизнес към възможностите за правене на бизнес в България. „През последните години на българския пазар навлязоха нови белгийски компании, а редица други разширяват дейността си. Двете посещения на държавния секретар по външна търговия Питър де Крем, в рамките на една календарна година, свидетелстват за активизирането на икономическите връзки между нашите две страни и големия им потенциал“, подчерта президентът и подчерта перспективите за разширяване сътрудничество между двете страни в области като енергетиката, развитието на новите технологии, науката и стартиращите компании, инфраструктурата.

„За нас Белгия е изключително важен партньор. България отдава голяма важност на активния политически диалог с Кралство Белгия както на двустранна основа, така и в рамките на Европейския съюз и НАТО. Винаги сме разчитали на белгийската подкрепа, приятелство и споделен опит“, каза президентът.

Към посланика на Япония в България Такаши Коидзуми държавният глава се обърна с думи на благодарност за усилията на дипломата, които дадоха тласък на оползотворяването на значителния потенциал в икономическите отношения и повишаването на видимостта на България сред японските делови среди бизнес среди като привлекателна инвестиционна дестинация. В рамките на мандата на посланик Коидзуми бяха проведени три българо-японски бизнес форума в София и в Токио. Беше подписан също така Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Японската агенция за малки и средни предприятия. Набелязани бяха конкретни съвместни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на инвестициите и търговията.

Росен Плевнелиев припомни, че между Българската академия на науките и Научния съвет на Япония бе сключено Споразумение за сътрудничество, което даде тласък на  традиционно активния научен обмен и провеждането на българо-японски научни конференции в двете страни.

В рамките на дипломатическия си мандат в България посланикът на Френската република Ксавие Лапер дьо Кабан допринесе за издигането на партньорството между България и Френската република на качествено ново равнище, заяви държавният глава в приветствието си към френския дипломат. Президентът изтъкна приноса на посланик Лапер дьо Кабан за засилване на културния обмен между двете страни, за популяризиране на Република България във Френската република, както и за увеличаване на френските инвестиции у нас и навлизането на нови френски компании на българския пазар. Държавният глава посочи и приноса на посланика на Франция за осъществяването на най-значимото културно събитие за 2015 г. – представянето на тракийското изкуство в музея „Лувър“ в Париж.

От своя страна, отличените дипломати изразиха благодарност на държавния глава и на българските институции.

Посланик Аник ван Калстър подчерта активните отношения на Република България и Кралство Белгия в рамките на Европейския съюз и НАТО, както и отличното сътрудничество в областта на сигурността.

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан се обърна с думи на благодарност към президента Росен Плевнелиев за последователните му действия в подкрепа на евроатлантическите ценности. „Всяко Ваше действие, всяка Ваша дума, са знак за привързаността Ви към европейския политически проект. По времето на Вашия мандат Вие ни показахте как български ръководител може да има волята да се противопостави на олигарсите. Само Вие и десетки хиляди българи се противопоставихте на назначаването на олигарх начело на службите за вътрешна сигурност“, обърна се дипломатът към българския държавен глава.

Като изключително активни определи годините на своя мандат в София посланикът на Унгария в България Андраш Клейн. Унгария запази мястото си сред десетте най-големи инвеститори в България. Стокообменът между двете страни също нарасна, отбеляза посланик Клейн.