Митов: Увеличаваме търговския си стокооборот с Иран

"След премахването на санкциите в Иран съществуват много възможности за сътрудничество и ние сме длъжни да намерим всички опции за увеличаване търговския си стокооборот".Това заяви външният ни министър Даниел Митов, при посещението на българската делегация в Ислямска република Иран. "България има намерението да се превърне в газоразпределителен център и той вече придобива своите параметри. Ние търсим възможно най-много източници на газ, така че да можем да диверсифицираме възможностите както за нашия вътрешен пазар, така и за пренос. Разговорите по въпроса продължават и иранската страна е заинтересована от този тип сътрудничество. Що се отнася до оборудването за АЕЦ „Белене” - това е доста сложна тема и сега започват разговорите. Трудно можем да говорим за конкретни параметри, но е необходимо да се дефинира пред иранската страна сегашната ситуация между нас и Росатом, а оттам нататък да се види дали иранската страна проявява интерес", допълни той.

 
Министър Митов коментира и разговорите относно ядрените централи: "Европа е наясно с разговорите, които водим в момента. Ако ядрената програма на Иран е насочена само за граждански цели, а нашето желание за сътрудничество е в тази сфера, Европа няма проблем с това".

 
Знаем позицията на Израел по отношение Иран, знаем много добре какви са техните притеснения и се стараем да ги адресираме. Не мисля, че българската страна, а и ЕС, има намерение да застрашава отношенията си с Израел или да влиза в договорки или параметри, които биха попречили на добрите взаимоотношения с Израел и на тяхното развитие. Няма база за притеснение. Нашите израелски колеги също са наясно, че тук става въпрос за търговски взаимоотношения, които са взаимно изгодни и по никакъв начин не застрашават Израел", коментира българският външен министър.