България и Румъния преговарят с Канада за отпадането на визовия режим

Свят

11-07-2016, 14:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Четиристранна среща под домакинството на комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос

България и Румъния преговарят с Канада днес в Брюксел за отпадането на визовия режим. Разговорите се водят с посредничеството на Европейската комисия.
Четиристранната среща е под домакинството на комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос. В нея участват канадският министър по имиграцията Джон МакКалъм, началникът на канцеларията на румънския министър-председател Йоан Драгош Тудораче, както и двама заместник-министри от България – Филип Гунев - на вътрешните, и Румен Александров - на външните работи.
България и Румъния предупредиха, че няма да ратифицират споразумението между ЕС и Канада за свободна търговия, ако българските и румънските граждани не започнат да пътуват без визи до страната, както това правят останалите европейски граждани. Еврокомисията обаче не желае проблемът да се обвързва с договореното от нея търговско споразумение с канадците, както намекна в петък говорителят Маргаритис Схинас:
Това са различни неща. СЕТА е добро споразумение. Искаме възможно по-скоро то да бъде одобрено и приложено.
Според европейското законодателство ЕК е длъжна да наложи визи за гражданите на Канада и САЩ, които не спазиха срока за визова реципрочност.
Те все още допускат без визи само гражданите на старите страни - членки на Съюза. България и Румъния конкретно твърдят, че отговарят на всички технически изисквания на Канада за безвизово пътуване и настояват за ясни срокове за решаване на проблема преди срещата на върха ЕС - Канада през октомври. Тогава се очаква да бъде подписано Всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции. То обаче се нуждае от одобрението и на българското Народно събрание, за да влезе в сила.