Южен Судан е във война, заяви вицерпезидентът Мачар

Свят

10-07-2016, 15:49

Снимка:

кадър reuters.com

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Южен Судан пред гражданска война

Южен Судан е най-новата република в света

Южен Судан е във война, това заяви вицепрезидентът на страната Риек Мачар пред BBC.

 

Броят на загиналите в боевете между враждуващи военни фракции в столицата на Южен Судан Джуба, е нараснал до 272 души. Сред тях има 33-ма цивилни, заяви правителствен източник в неделя, след избухването на нови ожесточени престрелки в различни части на града, пише Ройтерс.

Боевете започнаха в четвъртък и петък между войници, верни на президента Салва Кир и войници, които подкрепят вицепрезидента Риек Мачар.

Насилието повдигна опасения, че най-младата държава в света ще се изправи пред нов период на нестабилност само месеци след подписването на мирното споразумение, което сложи край на двугодишната гражданска война. Тя започна през декември 2013, след като Кир уволни Мачар като негов вицепрезидент.

В събота, когато Южен Судан отбеляза 5 години от своята независимост, столицата Джуба бе спокойна, но в неделя отново са чути изстрели, съобщава свидетел, пред Ройтерс.

Гражданската война в Южен Судан се водеше до голяма степен на етническа основа, тъй като Кир и Мачар произлизат от различни племена.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви в петък, че последните изблици на насилие подчертават липсата на ангажимент към мирния процес и призова лидерите на страната да сложат край на сраженията, да дисциплинират своите военноначалници и да работят заедно за споразумението за мир.