Свлачището на пътя Варна – Златни пясъци не може да бъде укрепено

Животът

10-07-2016, 00:03

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Замерванията са потвърдили, че то е активно

Свлачището край Варна, заради което пътят Варна – Златни пясъци е затворен от години, няма как да бъде укрепено. Това показват прединвестиционните проучвания на участъка, които са приключили в края на миналия месец, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Георги Ковачев.

Замерванията са потвърдили, че свлачището е активно, заради което “Геозащита Варна” трябва да предприеме специални мерки, посочи Павлова. Тя обясни, че документацията от проучванията се анализира от експертите в министерството и след това ще бъде изпратена на общината във Варна. Местната администрация трябва да приеме доклада на експертен съвет по регионално развитие и да реши дали да изгражда съоръжение за премостване на свлачищния район.

По думите на регионалния министър единствено премeстването – дали чрез виадукт, който да стъпи върху укрепителни съоръжения, или чрез нисък мост, е единственият вариант за възстановяване на пътя, предаде Investor.bg.

Лиляна Павлова обясни, че община Варна може да кандидатства за финансиране по оперативната програма “Околна среда” 2014-2020 г., където има предвидени средства за укрепване на свлачища. Местната администрация е включена в списъка с резервните проекти с това свлачище, допълни тя.

На друг въпрос на депутата Петър Кадиев за пътя Пловдив – Асеновград министърът каза, че вероятно през септември – октомври ще бъде избран изпълнител за разширението му. Работата може да започне веднага, стига да няма обжалвания, тъй като за ремонтите са одобрени почти 25 млн. лева от оперативната програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

Срокът за завършване на обекта е 15 месеца. Пътят ще бъде разширен и ще е с по две ленти за движение в посока, аварийна лента и разделителна ивица. Предвижда се изграждане и на две кръгови кръстовища за отклоненията към близките села, а на места ще има и ново трасе.