Бойко Борисов и Ивелина Василева откриха депото за отпадъци в Стара Загора

Мисия

09-07-2016, 16:59

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Василева ще открие регионалното депо на Стара Загора

Инвестиционният проект е на стойност близо 52 млн.лв.

С тържествен водосвет беше открита днес Регионалната система за управление на отпадъците – Стара Загора, изградена със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.На церемонията присъства лично министър председателят Бойко Борисов, министърът на колната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Павел баня Станимир Радевски, кметът на Мъглиж Господин Господинов, зам.кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Йордан Николов, Янчо Калоянов, председателят на Обс Стара Загора Емил Христов, областният управител Георги Ранов и гости.

Регионалният център за управление на отпадъците – Стара Загора е най-големият обект от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. Там ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в област Стара Загора и от община Твърдица, област Сливен. От 5-те общини - Стара Загора, Опан, Бр. Даскалови, Чирпан и Раднево, те ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от трите претоварни станции в Казанлък, Гурково и Гълъбово. Инвестиционният проект е на стойност близо 52 млн.лв. като 42 млн.европейско финансиране, 7млн. национално финансиране и близо 3млн. собствен принос от общините от региона.

Обектът „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, е разположен  в землището на село Ракитница, на площ от 325 декара. Той включва Клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, Общински център за рециклиране, Инсталация за сепариране и закрито компостиране, Система за улавяне на газовете. Изградени са и 4 пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на регионалния център.

"Чистата околна среда е сред най-важните приоритети на правителството и се радвам, че успяхме да изградим и възстановим десетки пречиствателни станции като тези по Черноморието, депа за отпадъци като това в Добричка област край село Стожер и заводи като този в София. С този проект ще допринесем за намаляване на замърсяването и облагородяване на околната среда, в която живеят над 365 000 души", обясни Борисов.

"Депото е много важно за всички 12 общини по няколко причини. Първата е, че досега община Стара Загора изхвърляше отпадъците си "Мандра баир", но сега то щебъде закрито, заяви градоначалникът. С въвеждането в експлоатация на обектите от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора, ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, както и въвеждане на ефективна и екологосъобразна система за съвременното им управление. Като краен резултат се очаква да намалее замърсяването на околната среда в общините от регион Стара Загора.