Стрелецът от Далас е действал сам

25-годишният мъж уби петима полицаи

Стрелецът, който уби петима полицаи по време на нападение в Далас , е действал сам, става ясно от съобщение на Американския департамент за вътрешна сигурност.

Според експертите, той не е имал връзки с терористични организации. 25-годишният Джонсън бил от резерва от сухопътните войски на САЩ и имал чисто съдебно минало.

Джонсън, който беше ликвидиран от полицейски робот с експлозиви, живеел в Меските - източно предградие на Далас. Мъжът бил резервист от сухопътните войски на САЩ, пише Ройтерс, като се позовава на правителствен източник.

При атаката, извършена по време на протест срещу полицейското насилие над чернокожи, Джонсън заявил, че иска да убива „бели и особено униформени”, разкриха служители на реда от Далас.

След нападението бяха арестувани трима души – двама мъже и една жена, за които се предполага, че са били съучастници на 25-годишния убиец.

Властите допускат, че в организацията на атаката може да са участвали и други хора.

Версията за тероризъм обаче категорично беше отхвърлена.

В обедните часове в петък Далас се обедени на обща молитвена служба на няколко религии. Президентът на САЩ Барак Обама пък разпореди националният флаг  да бъде спуснат наполовина до 12 юли в знак на траур за убитите полицаи.

Окървавеният протест избухна, след като през последните дни двама афроамериканци бяха застреляни от полицаи.

В сряда в щата Минесота униформен уби 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която пътували и жена, и дете.

Ден по-рано, в Луизиана, от двама полицаи беше застрелян 37-годишният Алтън Стърлинг.

И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха бурни реакции срещу полицейския произвол.

Тази нощ американският президент Барак Обама обяви, че ще скъси посещението си в Европа и ще отпътува за Далас в неделя вечерта-  с ден по-рано от планираното.

Двете най-вероятни кандидатури, които ще се изправят на предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, Хилари Клинтън и Доналд Тръмп са преустановили кампаниите си.