Въвеждат електронно възлагане на обществени поръчки

Политика

09-07-2016, 08:10

Снимка:

minfin.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въвежда се електронно възлагане на обществени поръчки. Агенцията за обществени поръчки публикува в четвъртък проект на Техническа спецификация за обществена поръчка за разработване, внедряване и поддръжка на единна електронна уеб базирана платформа: "Централизирана автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП)", съобщават от пресцентъра на финансовото министерство. Системата ще осигурява възлагателния процес в обществените поръчки на всички етапи от реализацията му. Тя ще бъде задължителна за използване както от публичните, така и от секторните възложители. Услугите на ЦАИС ЕОП ще се предоставят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Проектът е изготвен съгласно новия Закон за обществените поръчки, в който са отразени директивите за обществени поръчки на ЕС. Европейското законодателство в тази област представя принципните изисквания за електронно възлагане на обществени поръчки, предписва правила за електронна комуникация и създава процедури за онлайн методи и инструменти за възлагане на обществени поръчки, като се препоръчва на държавите от ЕС да въведат софтуерни платформи, които да позволяват цялостно електронно възлагане на обществени поръчки ("end-to-end eProcurement").

Новата електронна система ще позволява достъп до широк набор от данни, въз основа на което ще могат да се проследят действията на участниците в процеса на възлагане на всеки етап от провеждането на процедурите за обществени поръчки. Всички действия в процеса за електронно възлагане на обществени поръчки ще трябва да се регистрират и проследяват в реално време, участващите субекти трябва да бъдат разпознаваеми, а данните да са запазени, така че да се гарантира целостта на документите и да се осигурят гаранции за достъпването им само от оправомощени лица в съответния момент.