В САЩ почина първият пациент, заразен със Зика

Свят

09-07-2016, 08:02

Снимка:

youtube.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В САЩ почина първият пациент, заразен със Зика, предаде Ройтерс.

Възрастният мъж е починал в болница в Юта.

Това е първият случай на смърт, причинен от Зика. Починалият е пътувал до регион, известен със заболяването.

Специалистите са категорични, че здравите възрастни хора не бива да се страхуват от Зика. Вирусът е опасен само за бременните жени. Най-честите симптоми на болестта са повишена температура, обрив, болки в мускулите и ставите, отпадналост и главоболие. "Болестта преминава сравнително меко. Тежките зслучаи на зараза със Зика, които изискват болнично лечение, са рядкост. А до смъртни случаи се стига още по-рядко", пише на сайта си американският Център за контрол и профилактика на заболяванията. Сравнен с Ебола, който неотдавна отне живота на над 11 000 души в Западна Африка, вирусът Зика изглежда безобиден.

Според последните медийни публикации, туристи са пренесли вируса и в Европа. Въпреки това Зика не се разпространява в големи мащаби. Според информация на агенция ДПА, в Германия са регистрирани десет случая на вируса от 2013 година насам. В Италия има четири случая, във Великобритания са три, а в Испания - два.

Тъй като обаче все още няма международни стандарти за регистриране на вируса, е възможно и броят на заразените европейци със Зика да е по-голям, без самите те да знаят за това. Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията уточнява, че само при един от всеки пети заразен с вируса се развива и заболяване.