Започва военноморско учение Бриз 2016

Започва националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“ , което ще се проведе от 8 до 17 юли. В него ще участват над 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
От страна на българските Военноморски сили в „Бриз 2016“ ще вземат участие над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили, военнослужещи от Сухопътните войски и самолет от патрулната авиация на САЩ.
Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза. Двадесетото издание на „Бриз“ ще допринесе за подобряване на сътрудничеството в многонационална среда с 19 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление и неправителствени и частни организации.
В рамките на учението ще се извърши сертификация на кораб на Военноморските сили на Република България – фрегата „Верни“, съгласно методиката за оценка на НАТО MAREVAL.
„Бриз 2016“ се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България, като Щабът за контрол на учението е разположен в Пункт за базиране Бургас. На 10 юли (неделя) от 13.00 ч. до 18.00 ч. чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.