НС прие на първо четене промените в Закона за концесиите

Законопроектът предвижда парламентът да дава разрешението за концесии със срок от 50 или повече години

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за концесиите. „За“ законопроекта гласуваха 75 народни представители, „против“ - 38, „въздържали се“ - 27, с което той бе приет.

Законопроектът предвижда Народното събрание да дава разрешението за концесии със срок от 50 или повече години. При общинските концесии, чийто срок е над 25 години, ще се изисква разрешение от Общинския съвет.

Този закон не само транспонира приложимото европейско законодателство, не само отваря нови възможности в сферата на публично-частното партньорство, а то е важно, защото то може да осигури икономически изгодно ползване на държавните активи, да доведе до по-качествени услуги на по-ниска цена, както и да доведе до нови инвестиции. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите. По думите на Дончев при промените в Закона за концесии има нужда от яснота и нагледни примери как работят концесионните режими. „Може да ме наречете наивник, но аз не мога да разбера защо, колкото по-модерно и по-европейско законодателство се предлага в тази зала, толкова са повече острите реакции“, заяви Дончев.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че този законопроект съдържа достатъчно аналитичен материал по отношение на приложението му.

АБВ се въздържа от подкрепата на Закон за за концесиите на първо четена, тъй като предлаганите текстове могат да доведат до насърчаване на  корупцията. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ПГ на АБВ Иван Иванов. По думите му  сроковете за обществено обсъждане на закона са били крайно недостатъчни за провеждането на  дебат и събирането на достатъчен брой становища по текстовете му. Няма отговор и на въпроса  дали вносителят Министерски съвет е взел под внимание задълбочения доклад от около 170 страници на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност за нормативните актове и процедурите при концесиониране в Република България. “ В случая не само краткият срок обаче е притеснителен, защото запознавайки се с проекта на закона, отчитаме че голяма част от текстовете в него не са добре аргументирани и създават предпоставки за ощетяване на държавния интерес. На мнение сме, че тези спорни и съмнителни текстове трябва да отпаднат, тъй като са неизгодни за държавата, бизнеса и преди всичко за обществото“.

„В резултат на продължителни практики, които няма да бъдат прекратени с новия закон, става присвояване на природни и обществени богатства и ограбване на българския народ. Трудно може да бъде постигната промяна в тази ситуация.  Правителство, което се опита да го направи едва ли ще се задържи дълго, ако не потърси широка парламентарна и обществена подкрепа”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Янаки Стоилов. По думите му толкова се разширява предмета на концесиите за услуги, че вече ще бъде възможно прехвърляне на типични публични дейности. „Няма дейност, включително събирането на общински такси, която да не може да се концесионира”, коментира народният представител.

„В коя европейска държава, кое правителство дава на концесия разработването на закони? Това е опасен прецедент – да се възлага закон за концесиите, където става въпрос за милиарди левове, на адвокатска кантора, която работи с водещи концесионери”, предупреди депутатът от БСП Румен Гечев.

Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров също обяви, че групата му няма да подкрепи промените в Закона за концесиите.