Франция - Португалия е финалът на Евро 2016

Спорт

08-07-2016, 06:00

Снимка:

novatv/кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Петлите" биха Германия с 2:0

Франция победи 2:0 световния шампион Германия и ще спори с Португалия за титлата на европейското първенство по футбол, на което е домакин.

Герой за “петлите” отново бе Антоан Гризман, който вкара и двете попадения - първо от дузпа в добавеното време на първото полувреме, а след това в 72-ата минута.
Французите 19 мача поред няма загуба в домакински мачове от големи първенства - те спечелиха европейската титла през 1984 г. и световната 14 години по-късно.

През първото полувреме германците трайно окупираха две трети от терена и планирано настъпваха по целия фронт на атаката. Все пак нападенията им бяха някак си прекалено позиционни и комбинативни и все едно имаше вариант Бундестимът да бъде признат за победител в мача заради по-високият процент владеене на топката.

Че беше по-висок, беше - през цялото време, дори и при 0:2 се въртеше около 65 на 35, но от това играчите на Йоаким Льов не извлюкоха никаква полза. В същото време домакините направиха три по-опасни атаки, но с по-чисти голови положения.

Всичко това се промени - с изключение на процентите за вледеене на топката, в 46-ата минута, когато центрирана в наказателното поле топка май срещна ръката на капитана на Германия Швайнщайгер. Главният съдия Рицоли леко се поколеба, но или се сети кой е домакин на европейското, или получи сигнал от някой от петте си помощници, та наду свирката като за дузпа.

С 11-метровия се нагърби Антоан Гризман и не сбърка, а Мануел Нойер получи едва втория гол във вратата си, като първия също бе от дузпа - срещу Италия в 1/4-финала.

Второто полувреме и общо взето протече по типичния сценарий, когато единият отбор, който е и домакин, води 1:0 и е напълно доволен този резултат да се запази, а другият иска на всяка цена да го промени. Е, промени го, но не в своя полза. След грешка първо на Кимих, а след това и на влезлия на мястото на контузения Боатенг Шкодран Мустафи Погба центрира към главата на Жиру. Нойер боксира, но точно на крака на Гризман, който мушна топката между краката му и капарира не само голмайсторската корона, но и наградата за играч №1 на първенството.

Най-сериозните си голови положения загубилите създадоха при 0:2, но като не върви, не върви. Кимих улучи гредата, на няколко пъти топката просвистя в опасна близост до вратата, а в самия край невероятно спасяване направи и вратарят Уго Йорис.

Финалът Франция - Португалия е в неделя от 22 часа българско време.

Германия - Франция 0:2 (0:1). Голмайстори: Антоан Гризман (45+2-дузпа, 72). Съдия: Никола Рицоли (Италия). Жълти картони: Емре Джан, Юлиан Дракслер, Бастиан Швайнщайгер, Месут Йозил; Патрис Евра, Нголо Канте.

Германия: Мануел Нойер, Джошуа Кимих, Джером Боатенг (61-Шкодран Мустафи), Бенедикт Хьоведес, Йонас Хектор, Бастиан Швайнщайгер (79-Лирой Сане), Емре Джан (67-Марио Гьоце), Месут Йозил, Тони Кроос, Юлиан Дракслер, Томас Мюлер.

Франция: Уго Йорис, Бакари Саня, Лоран Кошиелни, Самюел Юмтити, Патрис Евра, Пол Погба, Блез Матюиди, Муса Сисоко, Антоан Гризман (90-Йоан Кабай), Димитри Пайет (71- Нголо Канте), Оливие Жиру (78-Андре-Пиер Жиняк).