Фандъкова: Продължаваме разширението на системата за видеонаблюдение

Продължаваме разширението на системата за видеонаблюдение на Столична община, в която вече има около 400 обекта. В системата са включени обекти общинска собственост - училища, детски градини, открити пространства, подлези и кръстовища. Работи и четвърти локален център за видеонаблюдение.
Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на центъра, който е разположен в кв."Павлово" в базата на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община.
Центърът за видеонаблюдение в кв."Павлово" е четвъртия изнесен, локален център за видеонаблюдение. През последните години изградихме изнесени центрове за видеонаблюдение на бул."Ботевградско шосе", на бул."България" и в подлеза на НДК. Те работят заедно с основния център за видеонаблюдение на Столична община.
Разширението на системата за видеонаблюдение е много ефикасен начин за превенция, разкриване на престъпления и координация с органите на реда, каза също кметът Фандъкова.
В центъра за видеонаблюдение в квартал "Павлово" могат да се наблюдават обектите от южната и югозападната част на София. Това е Южната дъга, Драгалевци, Симеоново, Владая, Горна баня и основните кръстовища в тези участъци. Освен обектите от системата за видеонаблюдение, в него се следят и противопожарните кули с електронна система за ранно установяване на пожари, както и на сензорните станции за следене на нивата на реките.
В базата в "Павлово" е доставено и специализирано оборудване на звеното за аварийно-спасителни дейности като дихателни апарати, предназначени за замърсена атмосферна среда, противогази, специализирано оборудване за откриване на оцелели хора, затрупани в следствие на природно бедствие или друга извънредна ситуация.
Столична община е единствената в България, която има Звено "Аварийно-спасителна дейност", каза Красимир Димитров, ръководител на Звеното за аварийно-спасителна дейност към Дирекция "Сигурност" на Столична община. По думите му звеното е оборудвано при химически аварии и инциденти да подпомага работата на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Столична община има и доброволно формирование, което също подпомага дейността.