ГЕРБ иска изборите за президент да са на 6 ноември

ГЕРБ иска изборите за президент да са на 6 ноември. Всички парламентарни групи, без "БСП - Лява България" одобряват датата, която предлага ГЕРБ, заяви в парламента Цветан Цветанов.

„Знаете, че подготовката за едни избори има все пак една хронограма, която е от 60 дни, когато стартира подготовката, а практиката досега е когато президентските избори са били самостоятелни, да се провеждат през ноември“, заяви той. По думите му, единствено президентските избори, които са провеждани съвместно с местния вот, са били изтеглени в края на октомври месец.

Във връзка с обвиненията на БСП, че от ГЕРБ искат да си почиват през август месец, Цветанов заяви: „Мога да ги поканя, ако искат, да направим съвместно обиколки в цялата страна, както миналата събота и неделя бях в няколко общини в Шумен, където приехме над 250 членове, които са български мюсюлмани и около 400 нови членове, така също тази неделя предвиждам да посетя Смолян и няколко общини в Смолянска област. Да заповядат и ако издържат на това темпо, ще ги поздравя.“

Относно бюджетната процедура за 2017 г., Цветанов заяви, че са разговаряли както с финансовия министър, така и с председателя на Бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова: „Комисията си работи, няма абсолютно никакъв проблем или тълкуване в тази посока, че би могла да се наруши бюджетната процедура. Бюджетът ще бъде приет предполагам в края на ноември месец, както е обичайно.“

Той определи като несъстоятелни думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ГЕРБ разчита на негласната подкрепа на ДПС. "Никога, по никакъв повод не са водени такива разговори", подчерта той.