МС прие днес Законът за противодействие на тероризма

Законът за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет днес, е важен акт за повишаване способностите на държавата за реакция при терористични действия, съобщават от пресцентърът на Министерство  на отбраната. В него са залегнали мерки за противодействие срещу тенденцията за превръщане на тероризма в основна заплаха за живота и сигурността на гражданите.

Министерството на отбраната подкрепя текстовете, свързани с участието на Въоръжените сили на Република България в противодействието на тероризма и в мероприятията за преодоляване на последиците от тероризъм.

Възлагането на допълнителни правомощия на въоръжените сили отговаря на очакванията на обществото за по-активна роля в случаите на предотвратяване, борба и ликвидиране на последствията от тероризъм. Включването на въоръжените сили е в унисон и с конституционно възложените им отговорности по гарантиране на националната ни сигурност.

Законът предвижда при непосредствена опасност от терористичен акт със заплаха за живота и здравето на населението въоръжените сили да могат да осъществяват част от правомощията на органите на МВР. Такива са: извършване на проверка за задържане на лица; обиск на лица; проверка на личните вещи; проверки в помещения без съгласието на собственика; установяване на самоличността; използване на физическа сила и помощни средства и използване на оръжие при абсолютна необходимост. Те ще се прилагат от въоръжените сили само при активирането на плановете за предотвратяване на терористичен акт или за преодоляване на последиците от такъв.
В съответствие с предвидените в закона разпоредби въоръжените сили изготвят планове за противодействие на тероризма, които са част от Националния план за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет.

При съществуваща конкретна заплаха от терористичен акт или извършен такъв ръководителят на Националния оперативен щаб въвежда в изпълнение Националния план за противодействие на тероризма. В състава на Националния оперативен щаб са включени отговорни длъжностни лица от политическото и военното ръководство на въоръжените сили, които при задействане на Националния план прилагат плановете на въоръжените сили за противодействие на тероризма и осъществяват тяхното ръководство.

В момента се извършват корекции в Плановете за подготовка на щабовете и формированията с цел осигуряване в краткосрочен план на адекватна подготовка на определените формирования към Националния план за противодействие на тероризма. Подготовката ще включва нови специфични умения, които трябва да се придобият във връзка с допълнителните правомощия и с координацията и взаимодействието с органите на МВР.

В нормалната си ежедневна дейност при липса на посочените обстоятелства въоръжените сили ще изпълняват функциите си само в съответствие със Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Опитът от справянето с последиците от тероризъм в САЩ, Франция, Белгия, Турция и много други държави показва, че борбата с тероризма изисква държавата комплексно да използва силите и средствата от сектор Сигурност. Невъзможно е само една структура да реагира ефективно при терористични атаки и да ликвидира последствията от тях. Нещо повече, без международно сътрудничество и взаимопомощ никоя държава не може да се справи с тази задача сама.