Министър Павлова: "Най-висока е активността за саниране на блоковете в Бургас"

Общините приоритетно ще изберат блоковете, които да се санират през 2017 и 2018 г.

"Най-висока е активността за саниране на блоковете в Бургас, където в програмата участват над 200 сгради", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещението си в Габрово, предаде пресцентърът на ведомството. На най-напреднал етап са ремонтите в Благоевград, където около 80-90% от блоковете са в различен етап от процедурите.
Общините приоритетно ще изберат блоковете, които да се санират през 2017 и 2018 г. С предимство ще се ползват най-големите блокове и сградите с конструктивни проблеми, обясни Павлова.
Припомняме, че през миналата година стартира нова национална програма за безплатно обновяване на старите блокове, строени по индустриален способ. Ресурсът й е 1 млрд. евро, осигурен от три международни кредитни институции, като се отпуска чрез Българската банка за развитие. Разходите по търговете за обновяване на сградите се контролират от общините.
Средствата обаче са на изчерпване заради високата активност на собствениците. Затова се предвижда в бъдеще, при стартиране на втори етап от програмата, санирането да не е напълно безплатно, а собствениците да имат дялово участие.
Това лято ще бъдат ремонтирани 750 блока, съобщи Павлова в Габрово. След това трябва да мине един отоплителен сезон, за да се отчетат резултатите, свързани с енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии, за да може сградата да получи сертификат за енергиен клас, обясни тя.
Реалните ползи от санирането можем да отчетем едва към третата година, подчерта Павлова.