Очаква се кабинетът да одобри окончателните текстове от антитерористичния закон

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание следващата седмица

След като вчера проектозаконът за противодействие на тероризма бе обсъден при премиера Бойко Борисов, днес кабинетът трябва да одобри окончателните текстове, които да предложи на Народното събрание /НС/.

Проектът предвижда ограничаването на редица граждански права, в случай на терористичен акт или установяването на подготовката на такъв. Според министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в сравнение с други държави, българското законодателство в тази посока спазва правата на гражданите:

"Трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани. Мерките, които сме разписали в него, са от извънреден характер. Основната им цел е смисълът да можем да гарантираме живота на гражданите."

Очаква се проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание следващата седмица, прогнозира в интервю за "Хоризонт" Димитър Лазаров от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия за контрол на специалните служби.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви преди дни, че стремежът на управляващите е текстът да бъде окончателно приет преди парламентарната ваканция.