Тестове за наркотици в училищата – за или против

По данните на специалистите употребата на наркотици започва във все по-ранна възраст и нещата са много сериозни

Учениците да бъдат проверявани за употреба на наркотици всяка учебна година – това предложение направи наскоро депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. Могат ли всички наркотици да бъдат хванати с тест и какви са видовете тестове? И още – какво ще последва, ако подобни тестове се въведат?

Няма еднозначен отговор на въпроса необходимо ли е да се правят подобни тестове на учениците, коментира пред bTV д-р Благовеста Томова от Националния център по наркоманиите.

Тя обяснява и какви видове тестове има – кръвен, уринен и слюнчен. Кръвният тест често се споменава като надежден, но в кръвта могат да е намерят наркотични вещества само до 48 часа след употребата им, обяснява д-р Томова. Уринните тестове пък са лесни за употреба, бързи са – отнемат от 20 секунди до минута, и е вероятно именно те да бъдат използвани в училищата, ако идеята за наркотични тестове изобщо се приеме. Макар че има комбинирани тестове обаче, не всички вещества се улавят от тях – т.нар. дизайнерски дроги, например, е трудно да бъдат хванати от подобен тест.

Какво се случва, ако вкараме подобни тестове в училище, пита Петя Рядкова, специалист по превенцията. Това е нахлуване в личното пространство, смята тя.

На подобно мнение е и Яна Алексиева от асоциация „Родители”. По думите ѝ освен първия важен въпрос – за действието на наркотиците върху младежите, има и втори – как може да се изграждат отношения на доверие с подрастващите, ако те постоянно са следени и тествани.

"В крехката им възраст недоверието на родителите им оказва влияние. А и какво казваме на възрастните – че не може да се справят със собствените си деца...”, смята тя.

"Аз съм потресена от толерантността към употребата на психоактивни вещества”, коментира д-р Цветослава Гълъбова, шефът на психодиспансера в Курило. "Аз съм „за” тази идея – за въвеждането на наркотични тестове за учениците, защото здравето на децата е по-важно от евентуалното нарушаване на техни права… Да не забравяме, че това е само идея, не знаем какво стои зад нея. Зад нея има голямо рационално зърно, но трябва да се разработи от професионалисти при широко обществено обсъждане и да се знае как ще се прави този тест, както и какво ще последва след него”, каза още тя.

По данните на д-р Гълъбова употребата на наркотици започва във все по-ранна възраст и нещата са много сериозни.

Не само децата обаче са застрашени. Напоследък например е зачестила употребата на наркотици от млади и добре образовани мъже с високи позиции, които прибягвали до тези вещества, за да осигурят работоспособността си.