НАСА: Сондата "Джуно" влезе в орбитата на Юпитер

Свят

05-07-2016, 10:18

Снимка:

twitter.com/nasa

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Космическата сонда на НАСА "Джуно" изпълни успешно мисията си и влезе в орбита около планетата Юпитер в 6:53 часа тази сутрин. 35 минути преди това апаратът запали двигателите си, за да изпълни маневрата.

НАСА съобщи за щастливото събитие в микроблогинг мрежата "Туитър". За успеха на маневрата по позициониране в орбита, "Джуно" подаде трисекунден радиосигнал. Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Това е първия построен от човека обект, който се е доближава толкова близо до Юпитер. "Джуно" ще надникне през облаците на планетата от само 5 хиляди километра височина от повърхността.

 

Мисията на апарата е да проучи всичко свързано с Юпитер. Смята се, че тя е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на събраната от "Джуно" информация, ще могат да научат повече за формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.