Какви са правата на собствениците след санирането с държавни пари ?

Могат ли да продават апартаментите си собствениците?

Собственици на панелни жилища в Благоевград, които предстоят да бъдат санирани, спряха да продават имотите си, твърдят брокери в района. Причината- очакваното повишение в цените след санирането. Какви са правата ни, ако сградата, в която живеем бъде ремонтирана по Националната програма за енергийна ефективност провериха колегите ни от БНТ-Благоевград.

Борислав Андреев живее в квартал "Еленово" в Благоевград от години. Сега блокът му се санира и придобива напълно нов вид. Сигурен е, че това ще повиши цената на имота му.

Борислав Андреев: Сто процента ще го продам на по-висока цена. Примерно, ако е 30 за 40. Десет хиляди отгоре, затова, че е саниран.

БНТ: Ще се повиши ли цената на един такъв апартамент реално, след като е саниран и са вложени такива средства?

Паулина Чукарска – брокер: Би трябвало да се повиши, защото са доста големи подобренията на панелките. Не само външният вид, но и вътре сменят ВиК инсталацията, което си е изцяло подновяване един вид на този апартамент.

В кварталите в Благоевград, където най-усилено се санира, вече се носят слухове, че в договорът има забрана за продажба на имота.

Борислав Андреев: Е, то немаме право да го продаваме, доколкото знам, иначе аз... не знам, тука така разправят, че няма право да се продава. - За какъв период от време? - Ами докато е гаранцията там - 5-10 години.

Домоуправителите в Благоевград се сблъскват често с подобни въпроси, които отдават на спекулация и на незнанието на хората.

Ангел Вангелов – домоуправител: Собствениците имат право, разбира се, да продават жилищата си, като единственото ограничение, което е наложено в договорите е, aко старият собственик е бил член на контролен съвет, новият собственик също трябва да членува в контролния съвет.

Изискване за пет годишно въздържание на собствениците има единствено за промяна по фасадата на сградата, за да важи гаранцията на строителите, съобщава още БНТ.