Депутатът Владимир Тошев даде пресконференция във Видин

Региони

04-07-2016, 15:37

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Антикорупционният закон трябва да отговаря на очакванията на гражданите. Необходими са комплексни мерки срещу корупцията във високите етажи на властта.  Това каза на пресконференция във Видин народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Той заяви, че българските граждани ясно са показали, че желаят да има закон, гарантиращ борбата с корупцията. Тошев обясни, че с колегите му в парламента са приели максимално удължаване на срока между първо и второ четене на законопроекта в пленарна зала, за да могат да бъдат изчистени и приети текстове, които да отговарят не толкова на политическите нагласи на парламентарно представените политически сили, колкото на очакванията на гражданите. „По никакъв начин няма да допуснем този закон да бъде използван като политическа бухалка или инструмент за саморазправа с политически опоненти“, заяви Тошев. Той допълни, че приемането на този закон е поредната мярка, поредната стъпка в усилията на ГЕРБ за изсветляване на българската икономика и борба срещу корупцията по висшите етажи на властта. По отношение на най-коментирания текст – за анонимните сигнали – народният представител изрази увереност, че ще бъде намерена формата за прилагане на тази мярка, така че да не накърнява интересите и правата на който и да е гражданин, без това да доведе до обезсмисляне на самата мярка.
Народният представител от ГЕРБ - Видин коментира и атентата на летището в Истанбул. Според Владимир Тошев, целта на терористите е да всеят страх, така че бъде разстроен нормалният живот на хората. „Като член на парламентарната комисия по отбрана, искам да Ви кажа, че към момента, както е обявено и от нашите първи държавни ръководители, нямаме конкретна информация за заплаха срещу обекти или места в България, включително и във Видинска област“, подчерта народният представител. Той обаче допълни,  че трябва да бъдем бдителни. „Да бъдем спокойни и бдителни. В никакъв случай не трябва да живеем в страх, това е целта на терористите - да ни принудят да живеем в страх”, каза още Тошев.
Владимир Тошев коментира и гласуването във Великобритания за напускане на Европейския съюз. „Не мисля, че ще има резки последици за пребиваващите във Великобритания българи, сред които има и не малко видинлии“, каза Тошев. Той изрази мнение, че случващото се не е полезно нито за Европа, нито за англичаните, но заяви, че с или без Англия ЕС остава най-мощната икономическа организация в света. „Европейският съюз продължава да бъде една голяма общност ориентирана към всеки отделен човек”, подчерта Владимир Тошев.
В отговор на въпрос народният представител съобщи, че строителна фирма е изявила желание да вземе на концесия изграждането и експлоатация на скоростното шосе от Видин до Ботевград, за срок от 35 години, като проектът е подаден за финансиране чрез плана „Юнкер“. „По моя информация, фирмата е представила банкови гаранции за собствено участие с 45 млн.“, допълни Владимир Тошев. Той посочи, че това е един от вариантите за изпълнение на този изключително важен за област Видин инфраструктурен проект, така че приветства всяка възможност за изграждане на магистралния път. „Колкото повече са възможностите, толкова по-добре за нас, защото ще може да избираме най-добрия за населението и за областта ни вариант“, каза още народният представител Владимир Тошев.