Според Кунева антикорупционният е желан не от Брюксел, а от българските граждани

Вицепремиерът и министър на образованието изрази удовлетворението си от факта, че проектозаконът е спечелил подкрепата на почти всички парламентарни сили

„Много често чуваме, че антикорупционният закон е някаква политическа мимикрия от страна на българските политици, защото той е искан от Брюксел. Това категорично не е вярно. Законът го искат българските граждани. Необходимо е да изчистим политическия и икономически живот у нас от корупцията.“ Това заяви на проведения днес дванадесети обществено-политически форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, вицепремиерът и министър на образованието Миглена Кунева, вносител на приетият миналият четвъртък (30.06) на първо четене антикорупционнен закон.

Кунева също така изрази удовлетворението си от сравнителния консенсус, постигнат от парламента по отношение на поправките, предвиждащи създаване на единен орган за борба с корупцията. „Радвам се, че този закон спечели подкрепата на почти всички парламентарни сили. Няма да назовавам тази, която не подкрепи закона. Мисля, че е жалко и не губя надежда, че между двете четения ще се включат в обсъжданията и през градивното ще могат да направят крачка към връщането на полето на позитивната политика“, коментира още тя.

Припомняме, че в подкрепа на приетия в края на месеца проектозакон гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичният фронт, БДЦ и независими. Въздържалите се бяха 13, а против 28 – от БСП, Атака и един независим народен представител.

Вицепремиерът  изрази благодарности към президента Росен Плевнелиев за заявената от него по време на форума подкрепа за приемането на закона на първо четене миналата седмица. Тя повтори думите му, че „е необходим не компромис, а широк консенсус за неговото прилагане.“

„Този текст има две основни носещи конструкции – конфликтът на интереси и проверката на имуществото. За каквито и корупционни практики и изкривяване на реалността да говорим, те се обективират някъде. Винаги ще има резултат в имуществото и винаги може това да се хване през конфликта на интереси“, поясни Кунева.

Вицепремиерът обясни практически механизма на действие на приетия на първо четене закон, който трябва да адресира казус по казус. Тя даде за пример проверките, които ще бъдат разпределяни на случен принцип сред инспекторите в бюрото, така както се разпределят делата в съдилищата. „Ние не можем да допуснем законът да остане на хартия - узряло е чувството на обществено недоволство и на спешност. Тогава, когато това се осъществи ще имаме една по-добра държава“, категорична беше Кунева. Тя съобщи, че е изтеглен жребият за проверка по изпълнението на мерките по Конвенцията на ООН срещу корупцията. България ще бъде проверявана в края на петгодишния цикъл проверки, през 2020-2021 година. Дотогава трябва да имаме не просто конкретни резултати, а необратима тенденция към изчистване на политическия и икономическия ни живот от корупционни практики, каза още вицепремиерът.