Плевнелиев: Фрагментацията на Европа не е в интерес на съюза и гражданите

Росен Плевнелиев се срещна с председателя на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария, Криста Марквалдер

Не трябва да се позволява на крайните популистки и на националистическите послания да печелят почва. Фрагментацията на Европа не е в интерес нито на европейските държави, нито на гражданите. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария, Криста Марквалдер, която е на официално посещение в България. През 2016 г. се отбелязва и 100-годишнината  от началото на дипломатическите отношения между двете държави.

Президентът Плевнелиев благодари за подкрепата на Швейцария за приемането на страната ни в Шенгенското пространство и отново призова за споделена отговорност и общи действия за справяне със засиления миграционен натиск към Европа. „Европейските държави не могат да решат този въпрос като си прехвърлят отговорността, заедно с транспортирането на мигрантите до границите на своите съседи“, заяви Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че ЕС трябва да разграничава хората, които бягат от военните конфликти, за да спасят живота си, от икономическите имигранти.

България се надява на успешното сключване на Споразумение по институционалните въпроси между ЕС и Швейцария, което ще даде обща рамка за цялостните взаимни отношения. В същото време президентът подчерта значението на Споразумението за свободно движение на хора, което въплъщава един от фундаменталните принципи на ЕС и е в основата на Вътрешния пазар на Съюза.

Привличането на нови швейцарски инвестиции в българската икономика и увеличаването на икономическия обмен са приоритет за България, подчерта още на срещата президентът Плевнелиев. През последните двадесет години преките чуждестранни инвестиции от Швейцария у нас надхвърлят 1.7 млрд. евро, което нарежда страната на трето място по този показател. Все повече швейцарски компании проявяват интерес към инвестиции в България, а в последните години бяха проведени редица съвместни икономически форуми и двустранни посещения на високо равнище, които издигат отношенията между двете държави на ново ниво. Като особено перспективни сфери в двустранното икономическо партньорство бяха посочени машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката, производството на храни, както и секторите на информационните и комуникационни технологии и аутсорсинга. От 1 юни 2016 г. швейцарският трудов пазар беше отворен за български граждани и по думите на президента това също ще стимулира двустранния икономически обмен.

Криста Марквалдер потвърди желанието на Швейцария за задълбочаване  на търговско-икономическите отношения с България и открои провежданата от страната ни политика на финансова дисциплина. „Това допринася за запазване на стабилността на инвестиционната среда и увеличава  конкурентноспособната на България“, подчерта тя. Криста Марквалдер отбеляза и сътрудничеството на българските и швейцарските институции в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, което е от особено важно значение за Швейцария и трябва да продължи.

По време на срещата държавният глава благодари за предоставянето на швейцарската експертиза за въвеждане на дуалното обучение у нас, като „инструмент с дългосрочен ефект за намаляване на младежката безработица“. „Дуалната система на образование и обучение ще подпомогне създаването на специалисти, които ще отговарят на потребностите на реалната икономика и това ще бъде ясен знак към инвеститорите“, добави още президентът Росен Плевнелиев. През април 2015 г. в София беше подписано двустранно споразумение за създаването на Тематичен фонд за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, който получи финансова подкрепа от 3,5 млн. швейцарски франка.