Борисов и Марквалдер обсъдиха търговско сътрудничество и инвестиции

Политика

04-07-2016, 14:16

Снимка:

Пресцентър МС

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цачева посрещна председателя на Националния съвет на парламента на конфедерация Швейцария

Борисов и председателят на парламента на Швейцария Криста Марквалдер обсъдиха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и привличането на нови инвестиции

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния съвет на парламента на Конфедерация Швейцария Криста Марквалдер обсъдиха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество и привличането на нови инвестиции.

Марквалдер е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Министър-председателят посочи, че страната ни е добро място за развиване на бизнес и променената през последните години икономическа и финансова среда, която гарантира стабилност за коректните инвеститори, се оценява положително и от представителите на международния политически елит, и на бизнес организациите, включително чуждестранни, с които е разговарял. Премиерът изтъкна, че това е резултат от стабилизирането на публичните финанси, но и от принципната позиция на правителството и правоприлагащите органи за борба със сивия сектор и нелоялната конкуренция.

„Имаме много добро партньорство и не случайно Швейцария е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България. Съществуват обаче още възможности”, каза Борисов като посочи, че е запознат с интересите на швейцарския малък и среден бизнес за реализиране на проекти в сферата на транспорта, индустрията, услугите, екологията. Той обърна внимание и на големите възможности, които предлага българския туристически сектор.

Бойко Борисов отбеляза, че страната ни е пример за правилно усвояване на средства от еврофондовете и е от държавите, в които благодарение на кохезионната политика хората усещат членството в Европейския съюз. По думите му, Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която е част от кохезионната политика, има голям принос за намаляване на социалните и икономическите различия между страната ни и останалите държави-членки. „Благодарение на предоставяните от Швейцария финансови средства – 76 млн. шв. франка, реализирахме редица проекти в приоритетни за нас области като сигурност и стабилност, участие на гражданското общество, социално включване на малцинства и уязвими групи, околна среда и инфраструктура, институционални партньорства, научни изследвания”, коментира Борисов. Той изтъкна значението на последния проект, който се изпълнява по програмата – за дуално обучение. „Този проект е от изключителна важност за България, тъй като ще действа като мярка за борба с младежката безработица и гарантира на бизнеса квалифицирани кадри“, каза Борисов.

Българският министър-председател оцени положително решението швейцарското правителство да премахне ограниченията на пазара на труда за български и румънски граждани от 1 юни и посочи, че то е напълно в духа на европейските ценности и правото на свободно движение.