Мария Габриел и нейни колеги настояват за промяна на правилата за етикетиране на мед

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, която е председател и на Работната група по пчеларство, депозира в Европейската комисия парламентарен въпрос заедно с още 10 свои колеги относно етикетирането на меда. Авторите на въпроса настояват за изменение на съществуващите правила, така че освен страната на произход, задължителното етикетиране да съдържа ясно посочване на другата страна или страни на произход, когато медът е смес, и съотношението на всеки мед в комбинацията.

Аргументът на евродепутатите за това искане е загрижеността на европейските пчелари за качеството на меда, който се внася в ЕС от трети страни. Смесен с мед, произвеждан в държава-членка на ЕС, след това този мед се продава с обозначението „смес от ЕС и мед извън ЕС“. „Това етикетиране може да подведе потребителите, тъй като те не разполагат с пълна информация за истинския произход на меда и за неговия състав. Този мед, който е по-евтин за търговците на дребно и представлява нелоялна конкуренция в сравнение с меда, произведен в държавите-членки, не е никак по-евтин за потребителите, тъй като те не знаят какво консумират“, заявяват евродепутатите.

През декември 2015 г. бяха събрани 2,237 проби от мед, предназначен за консумация от хората, от държавите-членки, Швейцария и Норвегия. Лабораторни анализи показаха, че 29% от пробите имат неправилно указание за географски произход, медът се смесва с различни видове захар, а за някои проби е бил обявен грешен растителен произход.

Отговорът на Европейската комисия на депозирания от евродепутатите въпрос се очаква до шест седмици.