1,3 млн. корупционни сделки преброени за година у нас

Най-тежко поразеният сектор била енергетиката

Критично високи остават нивата на административната корупция. Тя се оказва системен проблем на държавната администрация. Това стана ясно от доклад на Центъра за изследване на демокрация, представен на дискусия, посветена на темата.

Годишно у нас се осъществяват 1 300 000 корупционни сделки. От тях само 150-160 завършват с ефективна присъда. Според ЦИД липсва политическа воля в законодателя за справяне с този проблем. Те препоръчват да се създаде независима антикорупционна прокуратура.

След тези тревожни констатации държавният глава Росен Плевнелиев даде подкрепата си за справяне с този проблем. Трябвало да има обществена нетърпимост към корупцията.

Не бива да се заблуждаваме, че с лекота ще се справим с този проблем, каза още президентът. Корупцията е болка на съвремието, каза още Плевнелиев. Тя била негатив на прогреса, по думите на Плевнелиев.

Имало отказ за независима и безпартийна държавна администрация. С най-висока степен на завладяване на държавата от корупцията се характеризирал кабинетът на Пламен Орешарски.

Успехи пък според държавния глава постигнал кабинетът Борисов 2 в сферата. Държавата е завладяна в голяма степен, предупреди обаче президентът. Имало още какво да се прави в борбата с корупцията при ограничени финансови ресурси.

Най-тежко поразеният сектор била енергетиката, като Росен Плевнелиев атакува големия шлем на предшественика си Георги Първанов. Белене е удивителен проект, символ как държавата подкрепя гигантски проекти без договор, без нищо, подчерта президентът. Хората трябвало да плащат неефективността на проектите от т.нар. Голям шлем. Правила, правила, настоя Росен Плевнелиев.

Той застава зад вицепремиера Меглена Кунева за антикорупционното законодателство. Политическите сили да покажат, че искат да се борят с корупцията, призова държавният глава. Нужен е не компромис, а консенсус, коментира още Плевнелиев.

Много добри идеи са на прав път, оптимист е в същото време държавният глава.