Мълния удари 13-годишно момче заради мобилен телефон

Специалисти посочиха най-опасните предмети по време на гръмотевична буря

В северозападната част на Москва мълния удари 13-годишно момче, съобщава изданието "Комсомольская правда", цитирано от БГНЕС. 

На мястото на инцидента пристигнал повиканият екип от спешна помощ. Момчето било откарано в детската болница "Сперански". Детето получило изгаряния, но по информация на работещи в спешната помощ те не са значителни. 

По предварителни данни в момента на удара на мълнията момчето е разговаряло по мобилния си телефон.
"Не съм сигурен, че мобилният телефон е по-опасен отколкото велосипеда или щеката за скандинавско ходене или още нещо, което може да носи всеки човек. Има електричество в мобилния телефон, и като всяка и най-малката електрическа мрежа може да бъде опасна. Не трябва по време на буря да се говори по мобилния телефон", препоръчва Алксандър Гинзбург, доктор на физико-математическите науки, зам.-директор на Института "Обухов" по физика на атмосферата към Руската академия на науките.
Специалистите посочват още, че мобилните телефони, фотоапаратите, риболовните пръчки, са често удряни от мълнии. Опасност има и за носещите чадър с метален връх, ако сте с метални токчетата на обувките, метални обеци, часовници, пръстени, гривни, медальони, както и други метални вещи.