На 4 юли през 1776 година Континенталният конгрес на 13-те британски колонии в Северна Америка в град Феладелфия приема Декларацията за независимостта. Самата Декларация е подписана на 2 август. Делегатите смятали да изгонят англичаните и да продължат да съществуват като 13 отделни държави.

Днес САЩ празнуват своя национален празник, тъй като текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

Един от нейните основни автори е бъдещият втори президент на страната - Томас Джеферсън. Документът започва така:

Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.

Под този смайващ по своята дързост и дълбочина документ слагат подписите си 51 делегати. Подписът на Джон Хенкок е дълъг цели 13 сантиметра. Всички те осъзнават, че извършват държавна измяна срещу досегашния си суверен - британския крал Джордж Трети.

Текстът на декларация прави такова потресаващо впечатление по света, че веднага след като я прочита френският маркиз дьо Лафайет обявява, че ще воюва за своя сметка на страната на бунтовниците.

Писателят Бомарше събира 7 милиона златни франка в помощ на американците. 1 милион от тях са негови лични пари - колосална сума за онова време.

Примерът им е последван от хиляди други в Стара Европа.

Континенталният конгрес дава върховното командване на генерал Джордж Вашингтон - човекът който докара до успешен край американската революция.