Раннонеолитно селище на 8000 години е разкрито в София

Проучванията на селището в „Слатина” - считано за едно от най-старите неолитни селища в Европа, са осъществени с финансиране от столичната програма „Култура”
   
Планираме да разработим проект, с който да изградим посетителски център и да възстановим и експонираме голямата сграда от раннонеолитното селище в Слатина, което е разкрито при археологически проучвания, осъществени по програма "Култура" на Столична община. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на площадката на обекта заедно със заместник-кмета д-р Тодор Чобанов.


Археологическите проучвания в района ще продължат с екипа, ръководен от проф.Васил Николов, който ще отговаря и за изготвянето на проекта за експониране.
По думите на кмета Фандъкова един от основните приоритети на общинската програма "Култура" е културно-историческото наследство. През 2016г. за разкриването на раннонеолитното селище в Слатина по нея са отделени 35 000 лева. Тази година по програма "Култура" се финансира и археологическите проучвания край Буховски манастир "Св.Мария Магдалена", продължаването на проучванията на археологическото наследство на площад "Св.Неделя", реставрация на най -ранните мозайки на църквата "Св.София".
Същевременно по проект "Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички" по мярка 1 на програма BG08 "Културно наследство и съвременни изкуства" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се работи по 3 археологически недвижими културни ценности - археологически парк "Западна порта на Сердика", сеизмично укрепване на базиликата "Света София" и "Триъгълна кула от крепостната стена на Сердика".


При проучването на раннонеолитното селище са установени останките на 2 изгорени къщи с неочаквано големи размери - дължината им надхвърля 20 метра.
Засега на Балканите, а с това и в Европа от това време не са открити толкова големи постройки. Новите радиовъглеродни дати, направени тази година - 2016г. свидетелстват за възраст от пълни 8000 години. Върху глинените им подове установихме останки от куполни пещи и много керамични зърнохранилища, пълни с овъглено зърно, ритуални съоръжения, много керамични съдове и други предмети, изгоряла дървесина, каза проф.Васил Николов. Неолитното селище е от огромно значение за историята на София - малко градове могат да се похвалят с история на 8 хилядолетия.