В Ракитна честваха Света Великомъченица Неделя

Празникът се отбелязва на 7-ми юли

Стотици миряни почетоха Света Великомъченица Неделя в Црънгалова махала на село Ракитна. Роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещичка за здраве на светлия празник. Кметът Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов също уважиха празника, както и кметовете на съседните на Ракитна села. 7 казана супа и  курбан се приготвяха от рано сутринта, с който организаторите Асен и Петър Андрееви и Антон Груйчев нагостиха всички присъстващи.
Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната- вкусния курбан и десетките питки и погачи приготвени от ръцете на сръчни домакини. Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника.
Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виеха около масите, а хората се веселиха от сърце.
По традиция на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин, всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя. Параклисът е граден преди десетина години на мястото на старо оброчище.
Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.