Борисов: Въвеждането на еврото не е искаме или не (видео)

България няма да бърза с влизането в Еврозоната, но се концентрира върху съдебната реформа, коментира премиерът

България няма да бърза с влизането в Еврозоната, но се концентрира върху съдебната реформа.

Това стана ясно от днешното участие на премиера Бойко Борисов в парламентарния контрол.

Надявам се на обективен доклад. Всичко което ни препоръча ще се постараем да го изпълним. Огромни усилия – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа, посочи Бойко Борисов, в отговор на въпрос от народния представител от Реформаторския блок Радан Кънев за политиката на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на Прокуратурата и продължаване на съдебната реформа.

По време на парламентарния контрол днес Борисов заяви, че забавянето е било заради желанието на още един прокурор да се включи в мисията. Премиерът потвърди, че от понеделник до днес двама обвинители от Великобритания и по един от Германия, Холандия и Испания анализират прокуратурата.

"Днес експертите приключват проверката, вчера с правосъдния министър Захариева помолихме еврокомисаря препоръките и проверките да бъдат обявени публично, за да можем всички да се запознаем с тях", отбеляза той.

Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни ще настоява те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

„Аз съм я поискал тази комисия, именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове”, обясни премиерът.

Бойко Борисов не пропусна да похвали службите ни, задържали преди години терориста от Истанбул.

Службите тогава са си свършили, каквото е било необходимо, категоричен бе той. Не искам да коментирам решенията на съда, защото те се водят и от конвенции, и от международни спогодби, посочи Борисов. Службите, когато е трябвало,са го били задържали, защити службите за сигурност той.

За поне една петилетка България трябва да забрави, че има шансове за влизане в Еврозоната.

Това става ясно в четвъртък от думите на заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар от Латвия по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Въвеждането на еврото не е "искаш или не искаш", в присъединителните договори ние сме поели ангажимент да го въведем. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът Бойко Борисов. Това, че не въвеждаме еврото, е защото има доста допълнителни изисквания по въпроса и към момента можем да си позволим да се забавим, добави той.

Премиерът беше помолен да коментира публикации в чуждестранни медии, че след референдума във Великобритания председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска да задейства план за ускорено въвеждане на еврото и в останалите страни членки.
Борисов каза, че тази тема не е била поставяна при разговорите му с Юнкер. Най-вероятно ще се разисква на ЕКОФИН, от финансовите министри, от централните банкери, има дълга процедура, докато тази тема дойде до нас, добави премиерът.

Борисов припомни, че в предишното правителство на ГЕРБ с министър Симеон Дянков са искали да влязат в чакалнята на еврозоната.


Той посочи, че при ниския бюджетен дефицит, стабилността на банките, валутния борд, огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност да се включим във всички критерии към момента, но ще го направим колкото се може по-късно. Борисов отбеляза, че чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото - знае се, че за едно евро получаваш два лева, и това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса. По думите му няма нищо трагично във въвеждането на еврото. Напротив, колкото по-единна иска да бъде Европа, то е нормално в един момент всички да имаме и единна европейска валута, добави Борисов.