Тайван потопи по грешка рибарски кораб, изстрелвайки свръхзвукова ракета

Инцидентът съвпада с 95 годишнината на Комунистическата партия на Китай, с който Тайван е в силно обтегнати отношения

Тайвански патрулен кораб е произвел по грешка случаен изстрел в посока континентален Китай, изстрелвайки новата свръхзвукова ракета в състава на военноморските сили на островната държава „Сюнфен-3“ (Свиреп вятър-3), съобщава ТАСС. В резултат на пуска на ракетата бива потопен рибарски кораб , чиито капитан загива, а други трима души са ранени.

По думите на главнокомандващия на ВМС на страната Мей Цяшу,“пускът (на ракетата-бел.ред.) е операционна грешка“. Изстрелването на ракетата е станало по време на тестване на оборудването на стражевия катер клас „Цинцян“ който в този момент се е намирал в базата Циоин в град Гаосюн.

Ракетата е била във въздуха около две минути, като е паднала в акваторията на Тайванския пролив до остров Пенху, като не е преминавала условната граница между Тайван и КНР.

При падането си във водата ракетата потопила тайвански риболовен съд с трима души на борда, като капитанът загива, още трима членове на екипажа загиват.

По ирония на съдбата изстрелът съвпада с 95 годишнината на Китайската комунистическа партия. В момента на инцидента върховният главнокомандващ на островната република Цай Инвен, която е първата жена-президент на Тайван беше на визита в латинска Америка.