Младите "лъвове" срещу опитните естонци на 1/2-финал в Европейската лига

Всички в отбора се интересуват от победата и първото място

България излиза срещу Естония във втория 1/2-финал на Европейската лига! Двубоят в зала „Конгресна“ е днес от 18:00 ч., а решителните битки в турнира ще започнат 3 часа по-рано с двубоя Македония – Австрия.

„Трикольорите“ тренираха в перфектно настроение преди сблъсъка с балтийците. За сблъсъците Мирослав Живков няма да може да разчита на контузения разпределител Георги Манчев. Мястото му в състава заема Чоно Пенчев, за който това ще бъде дебют в Лигата.

На пресконференцията в четвъртък капитанът Велизар Чернокожев бе категоричен, че всички в отбора се интересуват единствено от победата и това как да стигнат до първото място.

Към тима ни за финалите се присъединиха центърът Светослав Гоцев и посрещачът Трифон Лапков, а треньорът Мирослав Живков е убеден, че опитният Гоцев може да помогне много в напрегнатите двубои. В дните преди двубоя чрез постове в социалните мрежи националите на няколко пъти призоваха феновете на волейбола да заповядат в залата, за да ги подкрепят.

В груповата фаза „лъвовете“ записаха 4 победи и 2 загуби, а след тези 6 мача най-резултатен за отбора ни е Мартин Атансов със 76 точки. 19-годишният играч оглавява и престижната класация на ЦЕВ за най-добър посрещач с впечатляващите 42,73% перфектно вдигнати топки над главата на разпределителя от общо 110 получени.  

България е най-добрият тим на блокада със средно 3,2 точки на гейм от този елемент.


С перфектна успеваемост – 6 успеха от 6 срещи пристига Естония. Воденият от Джордже Крецу тим показа много добра форма в първата фаза и е амбициран да затвърди представянето си и на финалите.

Селекционерът на тима и капитанът Керт Тоубал демонстрираха самочувствие на пресконференцията преди сблъсъците. Двамата се обединиха около мнението, че няма фаворит за трофея, защото във Варна са само добре подготвени отбори, които вече са заслужили своето място във финалната четворка.

Крецу отбеляза, че тимът му си е взел поука от това, което се случи в миналогодишното издание на Европейската лига, когато Естония записа 10 победи от 10 мача в групите, но отпадна на 1/2-финал от Македония с 0:3. Най-опитен в състава на естонците е капитанът и разпределител на тима Керт Тоубал – 37 години. Като титуляр на този пост се очаква да започне 28-годишният Андрес Тоубал, който се представя отлично до момента и оглавява класацията на ЦЕВ за най-добър разпределител. Най-резултатен за балтийците след груповата фаза пък е посрещачът Робърт Тяхт с номер 9, който е отбелязал 85 точки в първите 6 мача. Той е и един от най-младите в тима на гостите -23 години.

Сблъсък на младост и опит. Така можем да оприличим двубоя днес, който обещава да бъде изключително интересен. Срещата започва в 18:00 ч., а билети за всички мачове могат да се закупят онлайн от мрежата на ticketportal и на място от касите на Двореца на културата и спорта във Варна.