Борисов: В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари

Политика

01-07-2016, 01:15

Снимка:

facebook.com

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

„Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари. Те я правят по един изключително ефективен начин – обръщат кофата за боклук и вътре всички кутии за цигари ги преброяват – колко са с бандерол и колко не са. По-ефективен от този начин няма и видяхте, че в момента България е от най-добрите в Европа. Като казвам най-добрите в Европа това зад нас води в бюджета приходи с милиарди повече”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Международната кръгла маса "Икономика на светло".

Премиерът посочи, че още като главен секретар на МВР е полагал големи усилия за междуинституционална съпричастност към даден проблем. По думите му в първия му мандат като премиер е имал властта да направи това, но е срещнал съпротива от страна на Министерството на финансите, данъчните и Агенция „Митници” и затова не е успял да реализира тази взаимна свързаност. „Не може да си представите какво усилие коства да накараш митниците да си дадат данните на ГДБОП, или ГДБОП на полицията, или данъчните на ГДБОП, или обратното. Съпротива все едно дете от майка откъсваш за техните информационни системи”, отбеляза Борисов. Той уточни, че резултатите само за тази година от борбата с контрабандата са 1 млрд. и 400 млн. лв. повече приходи в бюджета.

Във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз премиерът коментира, че има голям риск за кохезионните фондове. „Когато петата в света икономика търпи щети с 200 млрд. за нощ, това не може на по-малките колелца да не се отрази. Големият капитал ще намери начин тези пари да си ги избие”, посочи Борисов. Според министър-председателя трусовете, от които страда Великобритания, генерират голяма нестабилност. „Дори фактът, че Великобритания казва: „Да, ще напуснем, ама кога ще напуснем, ще Ви кажем по-нататък. До септември ще правим избори, после ще дойде нов премиер, после той ще прецени как и какво ще преговаря, дотогава няма да напускаме европейските институции, а може и по-нататък и в тези условия ние трябва да гарантираме една стабилност на ЕС”, допълни Борисов. По думите му санкциите на ЕС срещу Русия няма да паднат до края на 2016 г.