РБ с писмо до Фандъкова да забрани мероприятие на "Нощните вълци"

Общество

30-06-2016, 18:19

Снимка:

youtube

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

ДБГ внесоха питане и до министър председателя Бойко Борисов по повод руските рокери

РБ изпратиха писмо до кмета Фандъкова, да забрани мероприятие на руски мотористи, представящи се като "Нощните вълци на Путин":
"Във връзка с оповестено по медиите мероприятие от група руски граждани, представящи себе си като „Нощните вълци на Путин“  от името на ПГ на „Реформаторски блок - София“  Ви предлагаме да приложите чл. 12, ал.2,т.2 от ЗСММ (според който кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че застрашават обществения ред в съответното населено място).
Убедени сме, че възникналото напрежение и конфликти с гражданите на гр. Бургас тази сутрин са достатъчно основание за нашите притеснения, че провеждането на подобно шествие (манифестация) в София може да доведе до много по-сериозно напрежение на територията на Столична община.
Сигурността и спокойствието на столичани са един от основните ни ангажименти и считаме, че подобни демонстрации на панславянски и имперски комплекси са провокация към гражданите на европейска столица, каквато е София в началото на ХХІ век".

ДБГ внесоха питане и до министър председателя Бойко Борисов, относно обявената програма за посещение и мото поход на руската рокерска група „Нощни вълци” на територията на Република България. Близостта на тази група с руския президент Владимир Путин е широко известна. Формалната и основна цел по време на пътуването на въпросната група - обединение на славянския свят, предизвика разнопосочни реакции и в българското общество. В тази връзка, на 30. 06. 2016 г. в района на град Бургас, вече е на лице сблъсък между група протестиращи срещу посещението на „Нощните вълци” и на паравоенна организация, коментират от ДСБ.

По информация на медиите, двама от протестиращите срещу „Нощните вълци”, са отведени от полицията и ще бъдат съдени, по бързата процедура,  за хулиганство. В същото време представители на пара-военните организации, които са агресивната страна в конфликта не са задържани.

Неприемливо е  хора с маскирани лица и камуфлажни униформи, с нашивки с българското знаме и надпис - „Народна република България“, да бъдат агресивни и да защитават, практически чужди политически интереси, коментираха реформаторите.

В тази връзка народните представители отправят към министър председателя следното питане: Каква е общата политика на правителството, чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение?